preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2023.-2024.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

VIJESTI

Poljički soparnik

 

Falija se Poljički soparnik

            Falija se Poljički soparnik da u njega iđu tri zlata. Zeleno, žuto i bilo zlato.

            Da bi bija dobar ne smi se šćedit na onemu  zelenemu zlatu, dakako, to je blitva. Mora bit lipa, ona prava domaća, oprana iz tri vode, lipo izrizana i osušena. Drugo zlato, ono žuto, to van je, dakako, domaće maslinovo uje. Bila zlata imadu dva, to su brašno i sol. Mene svaka spretna poljička domaćica znade radit, a u Poljicin svaka kuća imade ono šta in triba za me. Tribadu jin: brašno, voda, sol, kapula, luk, maslinovo uje i blitva.

            Eto, vidite, ja van nisan težak za napravit. Triba samo uvatit dobru ruku za lipo me izvajat lazanjuron na sinije i naravno,  lipo me ispeć na vrućen kominu na lipin drvin. Mene žele na svakon stolu u Poljicin.

                                                                                               Lea Mercier, 4.r.

6. lipnja učenici i učiteljice PŠ Gata posjetili su OPG Mekinić te imali prilike naučiti kako se radi pravi domaći Poljički soparnik. Gospođa Anka nam je pokazala sve korake u izradi ove ukusne delicije.

Učenici su se i sami okušali u izradi soparnika. Nakon što nam je gospođa Anka objasnila kada je pravo vrijeme za ispeći soparnik, isti smo i stavili peći. Dok smo čekali da se naš soparnik ispeče, gospođa Ksenija nas je upoznala sa povijesti ovog OPG i njegovom djelatnosti, kao i s predmetima iz prošlosti Gata.

Kada se soparnik ispekao, namazali smo ga uljem i lukom, a zatim izrezali i ostalo je samo da uživamo u okusu ovog tradicionalnog, ali i zaštićenog jela. Nakon blagovanja soparnika, učenici su imali priliku prošetati po OPG-u te se upoznati s poljoprivrednim kulturama koje domaćini uzgajaju.

Gospođa Ksenija nam je ubrala jagoda koje su okusom bile predivne, sočne, mirisne i slatke. Na kraju su učenici brali trešnje.  Na ovaj način smo ponovili sadržaj iz svih razreda od 1. do 4. razreda (djelatnosti u zavičaju, moj zavičaj, zavičaj u prošlosti, kulturna i povijesna baština…).

Ovom prilikom se zahvaljujemo domaćinima na lijepom gostoprimstvu i svima preporučamo da ih posjete.

                                                                                     Učenici i učiteljice PŠ Gata




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 17. 6. 2022.

Tražilica

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon





preskoči na navigaciju